חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לאתר אוצר השירה העברית     |    צור קשר   |    English

מטר על מטר

מטר על מטר #16

פסטיבל ירושלים לשירה

15 – 18 ביולי 2024

"מטר על מטר" נוסד ב-2008 בהשראת האמונה שבשירה טמון כוח אישי וחברתי גואל. עוצמה זו באה לידי ביטוי בין השאר הודות לתביעה עמוקה מהשירה להפוך את המטר על מטר שלנו למרחב שיש בו הקשבה, קירבה, חגיגה וקסם, מרחב שמחבר בין אנשים דרך מיתרי השיר ומביא את האמנותי והנשגב אל הרחוב והקרנבלי. 

השנה, בתוך המלחמה המכה מפנים ומחוץ החגיגה נשמטה מחיינו, ובין היתר מחיינו הספרותיים.
ספרים יצאו חרישית אל האקלים הישראלי, ופגשו שם עצב וצער. לכן בחרנו להקדיש את פסטיבל 2024 לחגיגה של ספרי שירה חדשים ומעולים שיצאו לאור בשנה וחצי האחרונות. לתת את הבמה לשירה במלוא הדרה ולקוות שמטבעה היא תביא לחיזוק הרוח ולחיבור הלבבות. 

70 משוררים, משוררות, אמנים, אמניות ואנשי ונשות מילה ישתתפו ב-4 ימים ב-19 מפגשים אינטימיים וקרובים, טקס הענקת פרס גורי, מסיבת שירה, אירועי "שירה בירה" ו-14 ננו-השקות לספרי שירה מעולים. בין המשתתפים אגי משעול, רוני סומק, תהילה חכימי, עמוס נוי, שני פוקר, גלעד מאירי, דניאל עוז, בלהה בן אליהו, אלכס בן ארי, נועה שקרג'י, טינו מושקוביץ', לי ממן, קים מידן, נצר לאו, מורין נהדר, מעין איתן ועוד.

אירועי הפסטיבל יתקיימו בבתי עסק, ברים ומסעדות במרכז העיר ירושלים, מתוך מטרה לעורר את הרחוב, למלא אותו בתוכן, להביא אליו את השירה, ולאמץ את האפשרות המקומית כחלק מקהילה של עיר שרוצה יחד להוסיף אור.

 

 

הכניסה חופשית לכל אירועי הפסטיבל
מומלץ להגיע מוקדם

לאירוע הפסטיבל בפייסבוק: https://did.li/6jXlC

 

תוכנייה מטר על מטר
מפה מטר על מטר

יום שני 15.7

18:00
הענקת פרס לשירה עברית על שם חיים גורי תשפ"ד

מקום לשירה, המערבים 9

דברים: נועה שקרג'י – נימוקי השופטים, יעל גורי – נציגת המשפחה
הזוכים: ליאור שטרנברג ויוסף עוזר
מוזיקה: תמר פילוסוף
מנחה: גיא פרל

19:30 
בית על העץ

קוואסאן, יואל משה סלמון 23
מנחה: נועה שקרג'י

שני משוררים גדולים וחשובים הוציאו בשנה האחרונה ספרים המוקדשים להתבוננות מסורה בעצים. כל אחד מהם מבצע תנועה שונה בדרכו להפוך לזיקית על העץ.
ספרה החדש של שרון אָס – עם בוא הבוקר * שמות העצים מחולק לשני שירים, השני בהם, "שמות העצים" מוקדש לעצים, ואולי באופן קונקרטי יותר, ללימון, לברוש ולאדר שמבקשים ממנה בפתיחת הפואמה לשוב אליהם. זוהי פואמה על זיכרונות, על ילדות, על המשפחה ועל עץ המשפחה ("מה יש במשפחה שהיא חוזרת לפקוד כסיעת נחשים"). המשורר והעורך אלכס בן-ארי ישא דברים על הספר, שרון אָס תקרא ממנו, והמוזיקאית מורין נהדר תבצע קטעי שיר שהלחינה במיוחד מתוך הספר.
שגיא אלנקווה בפואמה הלירית אורן, מדייק את התבוננתו באורן. האורן הוא בן דמותו של המשורר והספר הקצר ממוקד כולו במבט ההגותי רפלקטיבי של המשורר אל תוך זהותו העצית. הסופר והעורך עודד כרמלי ידבר על הספר, שגיא אלנקוה יקרא מתוכו, והמשוררת והאמנית נדיה עדינה רוז תיצור עבודה ויזואלית בעץ.
האירועים יתקיימו בקאווסאן, בית עסק ירושלמי בנחלת שבעה לריהוט נוי בעבודת עץ.

21:00
שירה בירה #1

הנסיך הקטן, יפו 31
מנחה: עדו ניצן

ארבעה משוררים צעירים קוראים מספרי הביכורים המצוינים שלהם. שירתם של המשוררים שהתקבצו יחד לקריאה הזו, נעמי חשמונאי, נצר לאו, רות חוה פוירשטיין וצור גואטה, מתאפיינת בעיסוק בדתי, במיסטי, במגדרי ובמיני.
האירוע יתקיים בנסיך הקטן, בית־קפה, חנות ספרים ובר.

יום שלישי 16.7

18:00 
על הביט
הבוידעם, יוסף ריבלין 1
מנחה: גלעד מאירי

שני משוררים צעירים לנצח במפגש קצוות לשוני בין ניבים ביטניקיים – הגינזברגי והבוקובסקי, בין שפה עתירת שומן מטפורי לשפה רזה ובין עיראקית להונגרית.
אש מאת רוני סומק הוא אלבום תמונות המורכב מקולאז' של דמויות גיבורים – גיבורי מעמד הפועלים, גיבורי תרבות, גיבורים ספרותיים, גיבורים טרגיים וגיבורי חייו: רוזיקה הג'ינג'ית, הזונה השכנה, שמשון, דלילה, ביאליק, אצ"ג, גורי, סיון אלקבץ ז"ל שנרצחה ב-7.10, ביתו שירלי ועוד. עין המצלמה הפואטית לוכדת באופן מטפורי קווי אופי מובהקים, לא אחת בהומור. רוני סומק יקרא משירי הספר, החוקרת רוחמה אלבג תישא דברים על הספר והכוריאוגרפית נועה טרנר תכתוב כוריאוגרפיה לרקדנית חן בצלאל שתבצע מחווה בריקוד לשירתו.
רכבת טרנס-מונגולית מאת דורית ויסמן הוא ספר שירה וידויי המתאר את קידוש ואהבת החיים על ידי שחרור הגוף מכבלי הבושה, מכאבי הזיקנה ומאימת המוות. שיריה מתארים נושאים קיומיים: סקס בגיל מבוגר; דינמיקות משפחתיות של הדוברת כאם לבנים; מסעות בעולם למשל, במונגוליה, בהודו, בניו יורק ועוד. החוקר אריאל הירשפלד יישא דברים על הספר, דורית ויסמן תקרא מהשירים, ותמר הירשפלד תציג בעקבותיו עבודת וידאו-ארט.
האירועים יתקיימו בבוידעם, חנות יד שנייה חברתית בירושלים המעסיקה אנשים עם קשיים נפשיים במטרה להחזיר אותם לשוק העבודה.

19:30
שתי תלמידות חכמים שבעירנו
שושנה בר, שושן 7
מנחה: נועה שקרג'י

חגיגה לשתיים מהמשוררות החזקות של דורנו, תלמידות חכמים, אוהבות ותיקות של העדינות, שכנות ירושלמיות שפרסמו ספרים חדשים ומעולים – כל אחת בדרך השירה שלה.
רבקה מרים המשוררת הירושלמית שקולה העדין והציורי מלווה את השירה העברית בעשרות השנים האחרונות יוצרת בספרה בסדר דמויות פואטיות שאין שניות להן בספרות והן ממלאות את העולם החסידי-שירי בגעגוע לבית, אם וקשר. המשורר וחוקר הפולקלור עמוס נוי ידבר על הספר, רבקה מרים תקרא ממנו, ואשת התיאטרון והבובנאית ליא כהן תמחיז חלקים מתוכו.
חמוטל בר יוסף ממשיכה בספרה החדש הקשה והבשל להדהים בפואטיקה החושנית שלה ולחצות קהלים ומגזרים ביכולתה לגעת בשירה בנקודות שמטרידות כל אחד ואחת מאיתנו בחיי השגרה. החוקר והעורך גדעון טיקוצקי ישא דברים על הספר, חמוטל בר יוסף תקרא ממנו, והמוזיקאי אלברט סופר ישיר וינגן שירים שהלחין ממנו.
האירועים יתקיימו בשושנה בר, בית לאנשים ומוזיקה טובה.

21:00
שירה בירה #2
הגורן, יוסף ריבלין 1
מנחה: איתיאל קריספין

משורר ושלוש משוררות קוראים מספריהם החדשים והמצוינים. שירתם של מילכה שמולביץ, אדם רצון, לורן מילק ולי ממן, מוקדשת להתכת מקורות ומקומות לכדי שפה חדשה, בקוקטייל פואטי שמתיך את צרפת וישראל (שמולביץ), מצרים וישראל (רצון), מין, אוכל, טקסטים קדושים וערבית (מילק) בין האינדיבידואלית לבין האם המושלמת (ממן).

האירועים יתקיימו בבר הגורן, בר מיוחד שמתמחה באלכוהול ישראלי, בירות, יין, וויסקי ותזקיקים נוספים המיוצרים כולם בארץ.

יום רביעי 17.7

18:00
הרוח נושבת בחריגות
ריסטריט, שלומציון המלכה 4
מנחה: נועה שקרג'י

השירה יכולה לתאר את המשותף לכולנו, אבל היא במיטבה כאשר היא מעזה ללכת אל הבלתי רגיל, המוזר, המשונה והחריג. שני משוררים נפלאים חותרים כבר כמה ספרים דרך כזו, ומאפשרים לדבר על שוליים, מקוריות ופראיות אפילו בזמננו הקונפורמיסטי.
מראשית דרכו, דניאל עוז כותב שירה יחידאית, מוזרה ומעניינת בלשונה, בנושאיה ובעמדות המובעות בה. שירתו של עוז מפנה מקום לנדיר ולמשונה. מגמה זו מגיעה לשיאה בספרו האחרון עד כה קרנונית, שיכול להיקרא גם כספר זכרונות של ילד, וגם כספר שירי אימה ("הילד מצמיד את אפרכסת אוזנו / אל הדלת, אבל קולותיהן הזעירים / נגרסים במאוורר התקרה / כמו אפרוחים במשחטה"). החוקרת רחל אליאור תשא דברים על הספר, דניאל עוז יקרא מתוכו, ואמן הסאונד אלרואי ברושי יבצע קטעים בהשראת הספר.
ספרה של חיה לוי, המצאת האהבה, מעמיק את הסדק הייחודי שהוא שירת חיה לוי בתוך השירה העברית. שירתה היא הצאצאית המופלאה שנוצרה מהמיזוג בין שירת דליה רביקוביץ לבין שירת נורית זרחי. זוהי רשלנות בדרכה אל הדיוק החד פעמי, הכבדה לצורך. אשת הספרות בלהה בן אליהו תשא דברים על הספר, חיה לוי תקרא מתוכו, והמוזיקאית תמר שכטר תבצע שירים שהולחנו במיוחד מתוך הספר.
האירועים יתקיימו בריסטריט, חלל עבודה משותף ייחודי, יצירתי ומגוון לצמיחה מקצועית המזמין אנשי מקצוע מכל המגזרים למקום שבו יוכלו לעבוד, להיפגש וליצור יחד.

19:30
מה את מגדת?
ריסטריט, שלומציון המלכה 4
מנחה: נצר לאו

המבט של המשוררת הוא מבט של מגדת עתידות, דרך התבוננות דקה, רבת הבחנה ורבת יכולת היא מסוגלת לזהות במציאות חומרים שמחוללים שינוי תנועה וקסם. שתיים מהמשוררות הגדולות החיות בישראל כיום מבצעות בספריהן החדשים מעשה קסמים שכזה.
סיון הר שפי בספרה החדש בלעדינו מתחוללים החיים הדקים חוזרת אל צורת ההייקו העתיקה ומתחברת דרכה אל המבט הרפלקטיבי בחיי הטבע המזעריים, דרך שירה מלוטשת ונקייה היא נוגעת ברזי הטבע ומחוללת השפעה קסומה על נפש הקוראים. ידבר על הספר המשורר ליאור שטרנברג, סיון הר שפי תקרא שירים מתוכו והאמן מקס אפשטיין יבצע לו מחווה אמנותית ויזואלית.
אגי משעול מציגה בשירים זה מכשפות, ספרה האחרון, פואטיקה רעננה, מתחדשת ועירנית למציאות העכשווית. דרך קולה של המגדת שמחוללת את מעשה השיר מוצאת המשוררת חמלה ונחמה אל מול האובדן הזוחל תמיד. תדבר על הספר המשוררת מיה טבת דיין, אגי משעול תקרא מתוכו והמוזיקאית מאיה משעול תבצע שירים מתוכו.
האירועים יתקיימו בריסטריט, חלל עבודה משותף ייחודי, יצירתי ומגוון לצמיחה מקצועית המזמין אנשי מקצוע מכל המגזרים למקום שבו יוכלו לעבוד, להיפגש וליצור יחד.

21:00 
שירה בירה #3
ברוך הבר, מעלות נחלת שבעה 2
מנחה: גליה ברס

משוררת ושלושה משוררים קוראים מספריהם החדשים והמצוינים. אלה נובק, צדוק עלון, עופר פינקל ויניב פרידלר נושקים למתוחכם, הגבוה ועוסקים באופן פילוסופי בניסויים בשפה ובתמלול הלך הרוח הייחודי של המשורר בעת שנשבה במאגי. 

האירוע יתקיים בברוך, בר שכונתי – סטודנטיאלי במרכז העיר ירושלים, מרחב שפועל במטרה להעצים את התרבות הענפה שיש לקהילה הירושלמית, להציע ולתת במה לכל מי שיחפוץ בכך.

 

יום חמישי 18.7

18:00 
מאמאס אנד פאפאס
חומוס בן סירא, בן סירא 3
מנחה: נועה שקרג'י

הורה-משורר.ת הוא שילוב של שתי פונקציות של אהבה ללא תנאי. שני ספרי שירה חדשים מציגים מתח הורי-משוררי פורה, אינטימי וקרנבלי זה.
אודי שרבני מתאר בבכורתי את השנתיים הראשונות בחייה של בתו הבכורה. הספר ניחן בפואטיקה ייחודית המשלבת בין תיעוד להומור עצמי חשוף. שירי הספר ממחישים את האושר שבחוויה לצד הקשיים המפתיעים של ההורות הצעירה. המשורר והחוקר גלעד מאירי יישא דברים על הספר, אודי שרבני יקרא מהשירים והמוזיקאית עדיה גודלבנסקי תבצע קטעי נבל בהשראת השירים.
ספר שיריה השני של תהילה חכימי, אימא איקס, מתאר שלל תמרונים תזמורתיים והנדסיים הוריים בין גידול ילד לבין מחויבויות פרנסה ויומיום. מעין איתן תדבר על הספר, הסופרת מעין איתן תישא דברים על הספר, תהילה חכימי תקרא מהשירים והרקדנית והכוראוגרפית מרים אנגל תיצור דיאלוג עם שירי הספר באמצעות קטעי ריקוד.
האירועים יתקיימו בחומוס בן סירא, אחד מהחומוסים הוותיקים והטובים בעיר.

19:30 
הבה נתחכמה
מקום לשירה, המערבים 9
מנחה: נצר לאו

לא אחת החכמה והמעשה השירי מתנגשים זה בזו, אבל בשירתם של זלי גורביץ ושני פוקר, היכולת המשחקית והוירטואוזיות המוזיקלית מתרוממות על גלי החכמה.
זלי גורביץ פרסם שני ספרים חדשים בשנה האחרונה. בפזור הוא מרשה לעצמו את מה שאסור – להתפזר. ובבית בית הוא עושה ניסיון דרך מרובעי שיר להבין מחדש את מושגי המקום והבית. זו שירת חכמה התרה אחרי נקודת האיחוד החמקמקה של השיר. המשורר טינו מושקוביץ ישוחח על הספרים, זלי גורביץ יקרא מתוכם והמוזיקאית טליה ארדל תבצע מחווה בצ'לו.
ספרה השני של שני פוקר, התמנון השבע, כתוב מתוך עמדה של ריחוק אסתטי המאפשר שפה חכמה מוזיקלית ותיאטרלית. השירים נעים בין אירוניה ובוז לאירועי היומיום המסעירים את סביבת המשוררת, ובין כמיהה להיות חלק מהשגרה הזעיר-בורגנית. זו תנודה בין התשוקה להתנערות ממוסכמות ובין הרצון להתמסר אליהן ולמצוא בית. שני פוקר תקרא משיריה, ידבר על הספר המשורר עמרי לבנת ותבצע מהשירים בהלחנה מקורית המוזיקאית הדרה לוין ארדי.
האירועים יתקיימו במקום לשירה, הבית של מטר על מטר, המקום ששלח זרועות לאורך הפסטיבל לעסקים שונים ושב ומתכנס פנימה, אל הבית.

21:00
מסיבת שירה
מקום לשירה, המערבים 9
מנחה: גלעד מאירי

משוררי ומשוררות מחזור א' של תוכנית מנדל היוקרתית מבית מקום לשירה קוראים שירה. זו תוכנית ייחודית של ליווי ועריכת כתב יד שירה או פרוזה עם עורך נבחר. בוגרי התוכנית חוגגים את הסוף המרגש של המסלול בשירה מקורית:  רות אשור, משה בק, שרון דביר, מיכל כהן, שירה מאירי, קים מידן, נעמי משה, בת-שבע דורי-קרלייה, אלון רוזן.

הכניסה חופשית 

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש