חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לאתר אוצר השירה העברית     |    צור קשר   |    English

הפרס ע"ש חיים גורי לשירה עברית - 2024

הפרס ע"ש חיים גורי לשירה עברית

מידע על הפרס

הפרס ע"ש חיים גורי לשירה עברית נוסד על ידי מקום לשירה ובשיתוף עם משפחתו של גורי, והוענק לראשונה בפסטיבל מטר על מטר שהתקיים בחג הסוכות תשפ"ב (2021) למשורר נתן וסרמן. גורי היה משורר גדול וקנוני, סופר, פזמונאי, קולנוען ופובליציסט שחי רוב חייו בירושלים ומזוהה עימה. הפרס הוא דרך להנכיח את שירתו המעולה, ולקדם את מורשת "הרעות", החורגת מעבר לשיח הצבאי והלאומי למצוות "ואהבת לרעך כמוך".

הקריטריון המרכזי להענקת הפרס הוא שירה איכותית. קריטריונים משניים הם פריצת דרך פואטית, ותרומה לקהילת הספרות (למשל, באמצעות עריכה, הוצאה לאור, ביקורת ועוד). הפרס מיועד למשוררים שפרסמו שני ספרים לפחות, אך עדיין לא מתחרים בקטגורייה של "מפעל חיים". כלומר, הפרס מעודד יוצרים באמצע הדרך.

סכום הפרס

בשנתו הראשונה עמד הפרס על 15,000 ₪, והחל משנתו השניה הפרס עומד על 30,000 ₪.

פרס גורי 2024

הזוכים לשנת 2024

מקום לשירה שמח להעניק את הפרס ע"ש חיים גורי לשירה עברית לשנת 2024
למשורר ליאור שטרנברג ולמשורר יוסף עוזר.

הפרס יוענק במסגרת מופע הפתיחה של "מטר על מטר", פסטיבל ירושלים לשירה #16
ביום שני, 15.7.2024 בשעה 18:00 בבית מקום לשירה ירושלים

נימוקי ועדת השופטים לפרס ע"ש חיים גורי לשירה עברית תשפ"ד

למשורר ליאור שטרנברג על ספרו "הלחם, המלח" (מוסד ביאליק, 2020)
ליאור שטרנברג הוא משורר ומתרגם בעל יושרה שירית מיוחדת. מאז פרסום ספר ביכוריו "בית" (1999) שיריו חוצבים דרך עיקשת ושקטה של יופי בתוך העברית. ספרו "הלחם, המלח" הוא מבחר מכל ספריו עד כה שראה אור בהוצאת מוסד ביאליק, המאפשר מבט רטרוספקטיבי על שירה זו. קריאה בספר, מן המוקדמים שבשיריו ועד השירים החדשים שהופיעו לראשונה בקובץ זה, מציגה לעינינו שירה לירית עברית במיטבה, כזו שמביטה רחוק או עמוק פנימה על מנת לדבר על היום-יום כאן, בישראל, בלי לאבד לרגע את המגע עם הלב הפועם ועם המשאלה האנושית הפשוטה למגע, לחום וליופי. הישגים פואטיים אלה, שמשמיעים קול אנושי אותנטי וקרוב, מתממשים תוך דיאלוג עמוק עם השירה העברית החדשה. לצד זאת, שיריו מקיימים דיאלוג גלוי ומסועף עם מסורת השירה הרומנטית האנגלית ועם השירה האירית של העשורים האחרונים. דיאלוג זה מעשיר את העברית בגווני הקול והצבע של שירות אלו. כל אלה מצויים לא רק בשיריו אלא גם בפירות מפעלו התרגומי החשוב, ובראשו תרגומיו למיטב השירה האירית בת זמננו.
זוהי שירה המוסיפה לשירה העברית גוון ייחודי ובלתי נפוץ המשלב בין מבע עז, מדויק ונוקב בה בזמן שהיא נשמרת מלהפעיל על הקורא תחבולות רטוריות ומניפולציות רגשיות, שהפכו זה מכבר לנפוצות, אולי אף לשם נרדף ל"אקטיביזם" ספרותי. אצל שטרנברג האקטיביזם הוא החתירה אל הנתיב הנסתר, המקווה, אל מחוז החפץ האסתטי והנפשי, והיכולת לא להסיט מבט ממחוז חפץ זה.
נהוג לחשוב על שירת חיים גורי בעיקר בהקשריה הלאומיים והציבוריים, ואילו שירי האהבה וההגות המופלאים שלו, לא פעם נותרים בצילם. שירת ליאור שטרנברג מהווה חרוז לירי מעולה בשרשרת הדורות הזו. ובימים שבהם הלאומי והפוליטי מכים בנפש בכוח רב כל כך, שירתו עומדת כמופת פואטי נפלא שבפסגתו מזדהר הדבר החשוב ביותר: ערך החיים. על כל אלה, ומתוך ציפיה לשירתו שעוד צפויה לנו, מצאה וועדת הפרס את ספר שיריו של ליאור שטרנברג כראוי לקבלת הפרס ע"ש חיים גורי.

למשורר יוסף עוזר על ספרו "הסחה לאדום" (הקיבוץ המאוחד, 2022)
ספרו של יוסף עוזר "הסחה לאדום" הוא ספר של ריבוי פנים בתחומי עיסוקו, במקורות ההשראה שלו, באופקיו התרבותיים, ובצורותיו השיריות. בספר זה מדלג המשורר, כאחוז תזזית, בין זמנים ומקומות: בין בגדד של הוריו לעמק יזרעאל של ילדותו, בין חזון־איש לפאריד אל־אטרש, בין ונציה של הרוקוקו לירושלים של געגועיו, בין רילקה לבבא סאלי.
גם ביחסו ליצירה ולכתיבה נוקט עוזר בספרו בריבוי אקספרימנטלי: הוא מתרגם את זך לערבית עיראקית, מפגין מוּדעוּת וקשב רב לשפה באמצעות מצלולים
מקוריים, הומונימים והומופונים, ומתנסה במגוון של צורות שיר: בשירה מצומצמת דמויית הייקו לצד פואמות־רחבות־שורה, בתבניות פייטניות עתיקות לצד שירה אקספרסיבית בפרוזה. שירתו של עוזר היא מסע של חיפוש זהות ושייכות במציאות הישראלית המסוכסכת. ברגישותו השירית מציב עוזר מול הקורא הישראלי מראה המשקפת בחדות אבחנה, בהומור, בעדינות ובחום, ולעיתים אף בזעם, את הפגמים והליקויים שבנו. אך מעל כל חיפושיו מזדהרת שייכותו הראשונית והמוצקה שאיננה ניתנת לערעור, אל אביו ואמו, ילידי בגדד, ואל בית ילדותו בעמק יזרעאל.
על הגיוון הרב בנושאי השירה ובצורותיה, על המקוריות, המשחקיות והרגישות הלשונית, על החיבור השורשי לארץ ולדורות העבר וביטויו השירי בספר זה, מצאה וועדת הפרס את ספר שיריו של יוסף עוזר כראוי לקבלת הפרס ע"ש חיים גורי.

ועדת השיפוט:
ד"ר נועה שקרג'י – יו"ר הועדה ונציגת מקום לשירה
יעל גורי – נציגת המשפחה
ד"ר יהונתן דיין
ד"ר אריאל זינדר
ד"ר יהושבע סמט שיינברג

הזוכים והזוכות בעבר

2023: המשורר רון דהן והמשוררת מאיה ויינברג 

חבר השופטים: פרופ' יגאל שוורץ – יו"ר הועדה, רותם עטר – נציגת עמותת מקום לשירה, יעל גורי – נציגת משפחת גורי, ד"ר קציעה עלון וענת שרון בלייס.

2022: המשוררת יונית נעמן והמשורר עמוס נוי

חבר השופטים: ד"ר גלעד מאירי (יו"ר), ד"ר ננה אריאל, ד"ר עמרי הרצוג, יעל גורי ורן יגיל.

2021: פרופ' נתן וסרמן

חבר השופטים: עטרה בן חנן, יעל גורי, עמיחי חסון, ד"ר גלעד מאירי (יו"ר), רותם עטר, נועה שקרג'י.

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש